Tisza-tavi böllérverseny
Szerte az országban a legnépszerûbb turisztikai attrakciók közé tartoznak a gasztronómiai rendezvények. Sokezer embert mozgat meg a nagyszakácsi királyi szakácsverseny, a szolnoki gulyásfesztivál, a bajai halászléfesztivál, vagy a napkori böllérverseny.
Abádszalóknak nincs olyan hagyománya, mint Nagyszakácsinak vagy Bajának, a disznótoroknak viszont itt is van múltja. Jelene pedig már inkább csak a disznóvágásoknak (a gyors, tor nélküli húsfeldolgozásnak) van, éppen ezért tartottuk fontosnak, hogy megõrizzünk valamit a régmúlt toraiból. Mindezt úgy, hogy egy igazi népünnepély formájában, több ezer ember elõtt történjenek az események.
A Tisza-tó környéki településeket hívjuk meg elsõsorban a rendezvényre, ezzel biztosítva az optimális csapatlétszámot, amit elsõ alkalommal tizenhatban állapítottunk meg. A meghívott csapatokat is elkapta a gépszíj, és egymást felülmúlva készültek a rendezvényre. A szervezõk boldog döbbenettel látták, hogy a versenyt megelõzõ napon kamionok hordják a disznótoros porták felépítéséhez, kidekorálásához szükséges kellékeket.
A hangulatról már a versengõ társaságok gondoskodtak, nem a rendezõk.
Jobbnál jobb pálinkákat töltöttek a gyanútlan bámészkodókba, helyenként gyakorló võfélyek szerkesztettek rigmusokata közönség szórakoztatására. Nagy volt a vidámság a vendégek és a vendéglátók körében, és a gyakorlott böllérek vezényletével a szervezetten dolgozó csapatok alig néhány óra múltán kóstolót varázsoltak az asztalokra.
A kóstoló gyakorlatilag az utolsó falatig elfogyott, s ez megerõsítette a szervezõkben: jó úton járnak, amikor elindították ezt a gasztronómiai rendezvényt, a TISZA-TOR-t.l |